lördag 27 mars 2010

Mödravård i bushen

I tisdags var vi ute med ”mobila teamet”. Det är en jeep med sjuksköterskor och lite andra som åker ut till byar i området och sätter upp en mobil mödravårdscentral under ett stort träd eller liknande. Teamet åker ut varje tisdag och torsdag, och återkommer till samma plats med en månads intervall.

Vi åkte rakt ut i bushen, ibland på små sandvägar, ibland rakt igenom fält och buskage. Efter en dryg timme kom vi fram till en plats där det samlats mängder med mödrar med sina små barn i knyten på ryggen. Efter lite fika satte vi igång att väga, registrera och vaccinera barn på löpande band. Under ett träd hölls också utbildningar i amning, hygien och annat.


Till en början kändes allt som ett virrvarr av mödrar och barn. Efter en stund började vi dock förstå systemet och kunde göra lite nytta. Tack vare våra gedigna swahilikunskaper kunde vi både väga barnen och sedan fråga mödrarna vad barnet hade vägt och föra in detta i deras registreringskort. Jag provade också att ge lite vaccin men det fanns det andra som hade betydligt bättre rutin på. På bilderna ses den våg som användes, samt receptionen där vaccinationerna registrerades. Den sista bilden är på en grupp mödrar som vilar lite i skuggan innan de ska ge sig av mot sina respektive byar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar